Infohazard ve Cognitohazard Üzerine

Günümüz internetinde ülkemizde çok bilinmese de yurtdışı kaynaklı internet sitelerinde bilinen ve üzerine tartışılan iki önemli kavram. Önce cognitohazarda kıyasla daha tehlikesiz olan infohazard kelimesini Türkçe’ye tehlikeli bilgi olarak çevirebiliriz. Bu kavramın anlamı kötü amaçlarla kullanılabilicek olan bilgidir. Mesela bomba yapmayı veya insan öldürmeyi bilmek buna birer örnektir.

Cognitohazard kelimesiyse bilinmesi durumunda bilen kişiye zarar veren bilgi için kullanılır. Cognitohazard kelimesi de Türkçe’ye bilişsel tehlike olarak çevirilebilir.

Cognitohazard kelimesi de aslında bir bilgi tehlikesidir çünkü siz bilişsel tehlike kelimesini öğrenip araştırırsanız gerçekten de bir bilişsel tehlikeye rastlayabilirsiniz bu da size zarar verir. Bilişsel tehlikenin daha iyi anlaşılması açısından gerçek hayattan zararsız bir örnek vereceğim. Örneğin adı “The Game” Türkçe anlamıyla oyun. Oyunun kuralları çok basit oyunu aklınıza getirmeyeceksiniz. Tek kuralı da buydu zaten. Şimdi sizler de oyunun var olduğunu bildiğiniz için oyunu oynamak zorundasınız ve biri herhangi bir nedenden dolayı oyun hakkında bahsederse siz de bunu duyarsanız, oyunu kaybetmiş oluyorsunuz.

Şu anda gerçekten bilişsel tehlike icat edilmiş değil belki Mccolough Etkisi olabilir bu etki sizin bakacağınız özel bir görselden görüşünüzün ve algınızı değiştirebilecek olan bir şey araştırmanızı tavsiye etmem. Teknik olarak zararlı olmasa da görüşünüzün normale dönmesi aylar alabilir. Tabii ki birkaç tane daha bilişsel tehlike mevcut ve internette dolaşıyor ancak pek gerçekçi değiller.

Ben şimdi sizlere gayet gerçek bir bilişsel tehlikeden bahsedeceğim ancak merak etmeyin zaten biliyorsunuz. Sadece bir bilişsel tehlike olduğunun farkında değilsiniz. Bu şey din çünkü eğer dinden haberiniz yoksa ve inanmıyorsanız sıkıntı yok ancak eğer haberiniz varsa ve de inanmıyorsanız ölümden sonra cezalandırılacaksınız. En azından İslam inancında bu böyle, bazı dinlerdeyse o dinden haberiniz olmasa bile öbür dünyada cezalandırılıyorsunuz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Infohazard ve Cognitohazard Üzerine” için bir yanıt

  1. MTK avatarı
    MTK

    Bugünün iletişim dünyasında bir bireyin diniden haberinin olmaması çok düşük bir ihtimal olsa da; dinden haberi olmayan ama düşünen bir insan hayatı ve anlamını sorgulayarak bir yaratıcı kavramına ulaşabilir. Böyle bir durumda da dini kavramları ve yasakları bilmese bile inanan ve iyi bir insan olabilir. Ve bence bu da her durumda akıl eden bir insanın sorumluluğudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir