Felsefe Neden Aslında Doğu’nun İcadıdır?

Bunun sebebi birçok farklı nedene dayandırılabilir. Zaten bu konuda da pek çok teori mevcut. Ben bugün sizlere bu konu hakkında düşündüklerimi aktaracağım.

Öncelikle felsefenin çıktığı yer olan Antik Yunan ile arasındaki ilişkiyi inceleyelim. Çoğu zaman insanlar felsefenin Antik Yunan’da çıkmasının sebebinin oradaki demokrasi ortamı ve varsıllık yani zenginlikle bağdaştırıyor. Ancak Antik Yunan da o zamanın diğer medeniyetleri gibi din ve inanca önem veren aynı zamanda bu konu hakkında yasaları olan bir uygarlıktı. Buna en büyük örnek Sokrates’in idam sebebidir. Bunu öğrendikten sonra insanların aklına felsefenin neden doğuda ortaya çıkmadığı gelmektedir.

Bunun sebebi ise doğunun burada özellikle Doğu Asya’dan bahsediyorum. Oradaki insanların içlerindeki anlam boşluğunu doldurmuş olmalarıdır. Avrupa’da aydınlanma çağından sonra ortaya çıkan bütün düşünce akımları bir şekilde doğu uygarlıklarında varlığını sürdürüyordu. Ayrıca Hindistan ve Uzak Doğu’ya ait olan dinlere bakıldığında bunların bir dinden çok bir yaşam felsefesine daha çok benzediği görülebilir. Bununla birlikte dünyanın en eski dini olarak kabul edilen Hinduizm de doğudan çıkmıştır. Yani batı uygarlıkları bu işe kafa yormaya başlamadan doğuda çoktan bunlar tartışılmıştı.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir